T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / ERCİŞ - Erciş Atatürk Anadolu Lisesi

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Erciş Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından ‘’Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Bülteni’’ hazırlanmıştır.

ÇOCUKLARDA MAHREMİYET EĞİTİMİ

Her anne babanın en doğal ve en önemli görevlerinden biri çocuğuna mahremiyet eğitimi vermesidir.

Kendi vücudu ve özel bölgeleri hakkında siz doğru bilgi vermezseniz yanlış kaynaklardan yanlış bilgilere ulaşabilirler. Çocukta mahremiyet eğitimi, onların mutlu, huzurlu ve karakter sahibi olarak yetişmelerini sağlayan ve onları kötü niyetli insanların istismarından koruyan temel eğitimlerden biridir.

Çocuğun hayâ duygusunu öğrenmesi ve kendi bedeninin dokunulmazlığı şuuruna erişmesi mahremiyet eğitimiyle olur. Çocukların hayâ duygularını geliştirmek ve onları hasta ruhlu insanlardan koruyabilmek için nasihat vermek yeterli değildir. Hatta çok defa; "Aman, oğlum/kızım, dışarıdaki kötü adamlara dikkat et, seni alır kaçırır..." türünden korku dolu nasihatler çocuğun ruhunda derin yaralar açılmasına da neden olmaktadır.

M A H R E M İ Y E T   E Ğ İ T İ M İ   N E D İ R ?

Çocukların kendisinin ve diğer insanların özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koymasıdır.

ÇOCUKLARDA MAHREMİYET BİLİNCİNİ KAZANDIRACAK YÖNTEMLER

Özel Alanı Tanımlama  "Dokunulması yasak olan yerlerim"

Göğsümüz - Bacaklarımızın arası - Arkamız yani popomuz - Dudaklarımız

Bu alanlar başkalarından gizlenmeli ve anne-baba ve doktorlar dışında bu bölgelere kimsenin dokunmasına izin verilmemelidir. Akrabalarımızın ve yakınlarımızın özel yerlerimize dokunarak, öperek, vurarak sevmelerine izin vermemeliyiz.

Başkalarının Önünde Kıyafetlerimiz Değiştirilmemeli

Daha küçük diye düşünerek ailemiz iç çamaşırımıza varıncaya kadar başkalarının önünde soyup giydirebilir. Ama bu doğru değildir.

Banyo yaptırırken

7 Yaşından sonra banyo yaparken kendimiz sorumluluk almalıyız. Anne babalarımızın bize sadece yardımcı olması gerekir.

Özel Yerlerin Sevgi Objesi Değildir!

Küçük çocukların özel yerlerini dokunarak, onları konu yaparak sevmek doğru değildir. Çünkü bu durum, sizlerin özel alanlarınızın ihlalidir. Sizler, bir başkası özel alanınıza dokunmak istediğinde bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun ayrımını yapamayabilirsiniz. Çocuğun özel alanlarını şaka konusu yapmak, göstermesini istemek, onlara dokunmaya çalışmak çocuğun özel alanlarına ilişkin yanlış anlamasına sebep olabilir.

Anne Babayla Yatağın Ayrılması

4 yaşınıza geldiğinizde anne-baba ile yatağınızın ayrılması gerekir. Ebeveynlerin de özel alan ve yaşamlarının olduğunu bilmemiz gerekir.

Odalara İzin Alarak Girilmeli

Çocuklar dört-beş yaştan itibaren anne-babanın veya başkalarının odası kapalı ise odaya kapıyı çalarak ve izin alarak girmeli, sizin odanıza girilirken de başkalarının kapıyı çalarak girmesini istemelisiniz.

Televizyondaki Sahneler

Televizyondaki gördüğünüz sahneleri arkadaşlarınızın üzerinde denememelisiniz. İzlediğiniz TV programlarının içeriğine dikkat etmelisiniz.

İzin verirsem dokunabilirsin

Ebeveynlerinizin sizi öperken "Seni öpebilir miyim?" diye izin istemeleri gereklidir. Bunu ailelerinize hatırlatmalısınız.

Bedenim bana aittir

Bedeninize yapılacak herhangi bir durumda ailenizin izin alması gerekmektedir. İzin alınmadan bedeninize yapılacak müdahaleleri hisseder ve rahatsız olursunuz.

Özel Alanlarım Görünmemeli

Sizler, hatırlayabildiğiniz en küçük yaşlardan itibaren özel bölgelerinizi giyinik olarak hatırlamalısınız. Dört yaşından itibaren çırılçıplak olarak ev içinde veya ev dışında bulunmamalısınız, giysilerinizi kendiniz giyip çıkartmalısınız. Kendisini başkalarının yanında çıplak olarak görmeye alışkın olmayan bir çocuk, elbisesinin birileri tarafından çıkartılmasından ciddi rahatsızlık duyacaktır.

Tuvalette senden başkası olmamalı

Her ne sebeple olursa olsun dört yaşından sonra, tuvaletin "özel" bir mekân olduğunu öğrenmelisiniz, tuvalet ihtiyacını gideren birisinin başkaları tarafından görülmesinin uygun olmayacağını bilmelisiniz.

Soyunma ve Giyinmede Yalnızlık

Çocuklar mümkünse elbiselerinizi kendiniz ve kimsenin görmediği bir ortamda değiştirmelisiniz. Eğer kendiniz elbiselerinizi değiştiremiyorsanız, annenizle ayrı bir odaya giderek elbiselerinizi değiştirebilirsiniz.

Dokunulması Yasak Olan Yerlerim

Vücudun kişiye özel olan bölgelerinin olduğu, bu bölgelerin gizlenmesi ve anne baba dışında kimsenin dokunmaması gerektiği çocuğa iki yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılabilir. Çocuklar dört yaşından itibaren vücutlarının belli bölgelerine dokunulmasından rahatsızlık duymaya başlamalıdır. Ayrıca eş, dost ve akrabalar tarafından çocuğun cinsel organlarına dokunularak, öperek, vurarak sevilmemelidir.

Kız ve Erkek Çocukların Odalarını Ayırma

Kız ve erkek kardeşlerin ilkokul dönemiyle birlikte odaları ayrılmalıdır. Çünkü beraber bulundukları odada, giyinip soyunurken, yatarken, temizlenirken birbirlerinin özel alanını ihlal edebilirler.

Bak Nasıl Olmuşum

Elbise alırken çocuk ruhuna uygun, abartısız seçimler yapılmalıdır. Küçük kadın, küçük adam imajı oluşturmayan elbiseler tercih edilmelidir.

Sizi İzliyorum

Anne babalar çocuklarının yanında argo ve müstehcen sözlerin kullanılmamasına özen göstermelidir. Mahremiyet sınırları korunmalıdır. Çocuk ailesini izleyerek hayatı öğrenir ve gördüklerini uygular.

DİKKAT !!!

MAHREMİYET EĞİTİMİ VERİRKEN

Doğal olmalı, çocuklarımıza hep sevecen davranmalı, korkutarak veya zorlayarak özgüvenlerini zedelememeliyiz. Ayıp, günah, yasak sözcükleri yerine ÖZEL kelimesini kullanmalıyız.

meb_iys_dosyalar/65/06/765071/dosyalar/2019_03/29070453_Yocuklarda_Mahremiyet_EYitimi_BYlteni.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2019 - Güncelleme: 29.03.2019 07:34 - Görüntülenme: 1008
  Beğen | 13  kişi beğendi